DE PERFECTE SPIESJES – 3 TIPS OM JE SPIESJES NAAR HET VOLGENDE NIVEAU TE BRENGEN

Saté, Kebab, Sjasliek.. Hoe je het ook wilt noemen, het komt allemaal op hetzelfde neer. Stukjes vlees op een spies, gegrild op houtskool of open vuur. Met spiesjes kan je enorm variëren met proteïnen, maar ook met marinade, kruiden en eventueel groenten die je mee grilt. Het is één van de meest simpele dingen om te maken, en ook één van de oudste “streetfood” op de planeet. Even snel wat op de barbecue gooien, dan kom je al snel uit op burgers, worstjes en spiesjes.

Met onderstaande tips, maak jij de perfecte spiesjes!

GEBRUIK KLEINERE STUKJES

Gebruik kleine stukjes vlees op je spies. Dit heeft meerdere doeleinden. Allereerst zijn de spiesen hierdoor lekker snel klaar. Je kan de spiesen in principe al binnen 10 minuten serveren! Hoe fijn is dat.. Soms als ik voor grotere groepen moest grillen, deed ik ze zelfs eerst in de Sous Vide, zodat ik niet zo lang hoefde te wachten met af grillen. Sous Vide is vaak iets goeds, maar met spiesen heb ik toch liever dat ze alleen van de barbecue af komen, want dit brengt extra smaak met zich mee. Wat vervelend is met grotere stukken, is dat je ze eigenlijk allemaal zou moeten meten met een thermometer om er zeker van te zijn (met kip bijvoorbeeld) dat alles netjes op temperatuur is. Met kleinere stukjes vlees is het veel gemakkelijker om in te schatten of het vlees op temperatuur is. Daarnaast, als je kleinere stukken vlees gebruikt, zijn ze ook nog eens hap klaar. Direct van de spies in je mond, zonder snijwerk.

Kies je toch voor grotere stukken, lees tip 2 dan goed door.

INDIRECT GAREN

Je spiesjes, zelfs als je ze gemaakt hebt met kleinere stukken vlees, hebben een tijdje nodig om op temperatuur te komen. Als je dit alleen boven directe hitte doet zoals houtskool of een open vuur, zullen ze snel aanbranden. Zeker als je een zoete marinade gebruikt bijvoorbeeld op ketjap of honing basis. Door aanbranden krijg je een bittere smaak, en dat wil je voorkomen. Zorg er dus voor, dat je de spiesjes eerst in indirecte hitte legt om ze bijna volledig te garen, waarna je ze afbakt in directe hitte voor die échte “charcoal flavor”. Dit is eigenlijk de reverse sear methode die voor steaks gehanteerd wordt.

Je kan er ook voor kiezen om actief te grillen. Daarmee bedoel ik, dat je de spiesjes steeds wisselt tussen directe en indirecte hitte. Juist wanneer je een zoete marinade gebruikt, is dit een goede manier van grillen. Daarmee verhit je de suikers die vervolgens karamelliseren, maar verbrand je het niet. Een beetje donkere plekken zijn prima, sterker nog, lekker! Maar let op dat je de spiesen niet verbrand.

GEBRUIK VETRIJK VLEES

Ik weet dat ‘wij Nederlanders’ niet zo gewend zijn aan vet vlees, maar vaak loont het echt om het vettere stuk vlees te pakken in plaats van de magere droge zooi uit de supermarkt. Ik zeg hierbij “uit de supermarkt” omdat zij vaak extra hun best doen om droog en mager vlees van de slechtste kwaliteit aan te bieden. Ga liever naar de slager, dan krijg je vaak beter vlees, rijker vlees, en hebben de dieren vaak een beter leven gehad. Een kwalitatief beter dierenleven, dat proef je écht op je bordje.

Wat ik nog wel eens uit de supermarkt wil halen, is kip. Maar dat komt omdat er bij mij geen polier in de buurt zit. Kies bij kip dan voor kippendijen. Dat is een ander soort vlees (donker vlees) dan kippenborst (kipfilet) en het is ook vetter vlees.

Author

Write A Comment