Er was eens.. hmm hoe begin ik dit. Eind 2020 was er iemand op Instagram, die dacht dat het een leuk idee was om een chatgroepje te starten met BBQ liefhebbers. Dus meneer of mevrouw begon mensen toe te voegen (spambot style) aan de Instagram chatgroep en daarin begon men allerlei tips, tricks, gerechten en vooral onzin te delen met elkaar.

Het leuke aan de groep was dat het bestond uit allerlei soorten mensen. Daarmee bedoel ik natuurlijk persoonlijkheden, maar ook verschillende niveaus op het gebied van koken en barbecueën, fotografie, social media kennis, connecties en samenwerkingen, aantal volgers etc. We leerden echt veel van elkaar en het was een hele gezellige groep. In de groep ontstond al vrij snel het idee om een wedstrijd te organiseren en al vrij snel ontstond het idee voor de #BbqBurgerBattle. Er ontstond een jury, die voornamelijk bestond uit mensen die sponsoren voor prijzen regelden. Door de diversiteit in de jury en de verschillende connecties, werd de wedstrijd snel serieus doordat sponsoren aan kwamen vliegen als warme broodjes.

In januari 2021 was het dan zo ver. De prijzen waren geregeld, de speregels beslist. De wedstrijd was echter maar een week lang, wat vrij kort is als je niet zoveel inspiratie en/of tijd hebt. Maar waar ik toen achter kwam, is dat ik heel veel inspiratie en creativiteit krijg van het woordje battle. Daarom had ik besloten om niet in de jury te gaan, maar lekker mee te doen. Mede ook door het ontzettend goeie prijzenpakket dat te winnen viel.

The Asian Burger

Mijn idee begon met één burger, en ook wel gelijk een dikke burger al zeg ik het zelf. “The Asian Burger” noemde ik hem. Het broodje gemaakt van Udon noodles, ei, kaas en koriander. Belegd met Chinese kool, een Wagyu burger, Oosters gemarineerd buikspek, gegrilde ui en een heerlijk Oosters sausje. Wat was die burger leuk om te maken en wat was het lekker!

Dit moet bij iedere Aziatisch restaurant op de menukaart! Nee nee, geen sambal bij.

The Mexican Burger

Ik dacht het even te laten zitten bij die ene burger, maar al snel zag ik nog meer mooie burgers verschijnen op de #BbqBurgerBattle tijdlijn en ging ik toch wel twijfelen aan mijn burger. Is die wel goed genoeg? Moet ik misschien nóg een burger maken?

De volgende dag was ik aan het werk en hadden mijn collega’s het over de Mexicaanse keuken. Ik kreeg zelf ook wel zin in Mexicaans dus had ik inspiratie voor een volgende burger gevonden! Ik ga een Mexicaanse burger bouwen.

Deze burger bestond uit een normaal burgerbroodje die ik eerst in de pan getoast had. Daarop smeerde ik vers gemaakte Guacamole waarop ik tomaat plaatste. Daarop kwam een Jalapeno burger te liggen, daarna gesmolten cheddar, gebakken bacon, nog meer Guacamole, ronde gezouten nacho chips, en daarop de bovenkant van het getoaste broodje met tomatenpuree erop gesmeerd. De combinatie van deze ingrediënten waren echt top!

Damas y caballeros, ay Dios! Antonio Banderas zou dit wel lusten!

The Turkish Burger

Ja ik had de smaak te pakken en ik had inmiddels ook een Thema gevonden voor mijn burgers. Wereldse burgers! Laat ik nu net zin hebben in Turks hehe.. De Turkse keuken heeft best veel verschillende lekkere dingen op het menu staan, zelfs in Nederland. Toch ging ik wel voor iets herkenbaars, iets wat iedere Nederlander zo nu en dan lekker weg schranst. Ik ging naar de Turkse supermarkt om inspiratie op te doen en kwam al snel thuis met een tasje vol met lekkers.

De burger die ik vervolgens gebouwd heb bestaat uit een broodje van Turks breekbrood, belegd met vers gemaakte knoflooksaus, sla, gegrilde zoete paprika, Iskender kebab, Turkse feta kaas, Döner kebab en Turkse sambalsaus.

Zoooo lekker! Mijn dosis Turks deze week weer binnen!

The German Burger

Ik kreeg nu natuurlijk al de vraag: “ben je de burgers nog niet beu?” Mijn antwoord: “waarom? Ik eet iedere dag een totaal andere maaltijd!”

Ik ben natuurlijk lekker bezig zo met die Wereldse burgers, en om lekker in thema te blijven dacht ik aan ons buurland. Het is hartje winter en dan krijg je gewoon zin in Schnitzels toch?

Deze burger bestond uit een broodje van huisgemaakte Rösti! Ja echt, Rösti! Lekker man. Daarop legde ik wat sla, koolsla, Wienerschnitzel, Emmentaler kaas (ook Duitstalig toch?), gegrilde Schwarzwalder schinken, gebakken eitje met lekker zacht eigeeltje en lekkere vette mayonaise.

Man man man.. Scooter was trots geweest.

The French Burger

Ben jij ook de titels aan het opnoemen in het accent van het land of ben ik de enige? De Franse keuken, een stel perfectionisten bij elkaar daar die een standaard hebben gezet in de keukens door de hele wereld. Ik zou gek zijn als ik hen dan oversla, niet?

Mijn burger is dan wel niet “de standaard”, maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn! Ja, want wij was fantastisch man! Het broodje was natuurlijk een heerlijk Brioche broodje. Daarop deed ik Franse mosterd, wat sla, rode ui, een hele dikke beef patty, gesmolten camembert en verse raspberry saus met stukjes raspberry. Owja het broodje natuurlijk getoast.

Pohh wat ben ik dol op Camembert ey en de combinatie met de zoete raspberry saus en de sappige beef, BAM! Stromae zou Formidable een toontje hoger zingen!

The Brazilian Burger

Ik wilde nog iets Zuid-Amerikaans maken (alsof Mexico Zuid-Amerikaans is hehe) maar dan deze keer niet Spaanstalig. Ik stuitte al snel op een Braziliaanse saus genaamd Texas de Brazil. Dit is een soort Braziliaanse Chimichurri. Er stond als tip bij dat je er ook eens Avocado doorheen moest mengen voor een leuke twist. Nondeknetter wat een goed idee! Ik veranderde het recept een beetje naar mijn liking en zo was mijn Guacachurri geboren.

Wat vinden wij barbecueërs nog meer goddelijk uit de Braziliaanse afkomst? Juist! …Picanha ja… Dus ik had mijn burger gehakt gemaakt uit Picanha! Want in de tussentijd had ik ook maar een gehaktmolen aangeschaft.. Als je het doet, moet je het goed doen toch?

De burger bestond uit een normaal burger broodje (getoast.. moet ik het nog zeggen?). Daarop wat sla, dunne krokante frietjes, Picanha SMASH burger met knoflook zout en peper, gesmolten cheddar kaas, nog twee van die smash burgers, Guacachurri en gekookt ei.

Ja smullen hoor! De vrouw van mi papi (ownee das nie Portugees) zou zich helemaal thuis voelen! Want die is dus Braziliaans, mocht je dat niet begrijpen.

The Indonesian Burger

Januari is soms zon rot maand. Het is de maand dat mijn mama jarig is, maar ook de maand waarin mijn mama in 2009 plotseling overleden is. Ik heb daarom ook even een soort van ode burger gemaakt speciaal voor haar. Mijn mama was Indonesisch en kon ook heerlijk Indonesisch koken. Ze kon uren in de keuken staan en ik keek graag naar wat ze deed of hielp haar mee. Ik heb mijn passie voor koken mede aan haar te danken.

Tevens leek het me ook leuk en spannend om eens een vegetarische burger te maken, twee vliegen in één klap! Het kan geen kwaad om af en toe eens vleesloos te eten jongens, geen paniek. Voor het broodje had ik een normaal wit bolletje gebruikt, maar dan wel van de bakker want die zijn lekkerder en groter. Ik had het bolletje ook nog wat krokanter gebakken in de oven met ei. Daarop geblancheerde little gem, tofu gebakken in een krokant jasje van Indische kruiden en panko, gestoomde haricots verts, gestoomde winterpeen, versgemaakte satésaus, gecrushte pinda’s, gekookt ei, rode bieten kiem, alfalfa kiem, komkommer en nog wat satésaus gesmeerd op het snijvlak van het broodje.

Een bom van smaken! Vlees mis je in dit gerecht echt totaal niet. Mama zou dit wel gelust hebben, dat weet ik zeker!

The Atlantic Burger

Ik wilde eindigen met een big bang, ofja eigenlijk een hele reeks aan rampen gestuurd door Griekse Goden maar dat klinkt niet zo fijn. De mythische stad Atlantis die ergens verborgen onder de zeespiegel van de Atlantische oceaan ligt, daar zullen half Goden en zeemeerminnen heerlijk met elkaar aan het dineren zijn. Om je ook op het droge eventjes te kunnen wanen in deze Atlantische sferen heb ik ook daarvoor een burger gebouwd.

Voor het broodje heb ik een Boa broodje gestoomd (in Atlantisch zeewater! Nee grapje) die ik groen gekleurd heb met algenpoeder en gedecoreerd met koriander. Daarop foreleieren, gerookte Pietermans (vis), gekookte garnalen, gepocheerde zeekraal en gekookte krabbenschaar. Okee zoals ik hem gepresenteerd heb is hij natuurlijk niet te eten, tenzij je Aquaman heet, dus je moet wel eerst even de garnalen pellen en de krabbenschaar crushen. Maar wat een burger! Al zeg ik het zelf..

Poseidon zou Aphrodite op me afsturen om de liefde te bedrijven..

Winner winner Burger dinner

Jaja, met de laatste burger had ik dus de eerste prijs gewonnen! Geweldig toch? De eerste prijs was een ontzettend tof uitgebreid vleespakket van La Carne. Misschien was het een beetje overdreven om 8 burgers te bouwen in 9 dagen tijd, maar mijn grote doel was om wat meer op de kaart te komen van de BBQ community op Instagram. En voor die tijd was dat best goed gelukt. Ik kreeg er ongeveer 200 volgers bij, wat voor mij best veel is en mensen hebben het nog steeds over de burger koning.

Okee okee, hier nog een paar plaatjes dan van het laatste kunstwerk.

Author

Write A Comment