De mensen die mij al enige tijd volgen op Instagram, die weten dat ik niet vies ben van een battle. De vrienden van de #BbqBurgerBattle hadden een nieuwe battle verzonnen, namelijk de #BbqBirdBattle. Deze keer duurde de battle een maand lang en mocht je maar 2 inzendingen mee laten doen. Die regel was “speciaal voor mij”… Nou lekker dan! Maar ik kan mezelf toch niet bedwingen dus had ik uiteindelijk 4 inzendingen gedaan waarbij ik na afloop doorgegeven heb welke ik mee wilde laten doen.

Anju

Des tijds was ik aan het daten met een dame die gek was van Korea en Koreaans eten. Ik kan me ontzettend uitsloven dus dat heb ik natuurlijk gedaan. Twee vliegen in één klap! Ik had al een paar keer kippentenen voorbij zien komen in foodchannels die ik volg op YouTube. Die wilde ik zo ontzettend graag een keer proberen, dus ik ging op zoek naar gerechten, het liefst uit de Koreaanse keuken. De kippentenen die ik zag op YouTube waren namelijk Vietnamees. Ik kwam er al gauw achter dat de Koreaanse keuken erg divers is en je helemaal los kan gaan in deze heerlijke keuken.

Ik stuitte op het woord Anju. Die Koreanen hebben gewoon een woord voor “eten dat je bij alcoholische dranken nuttigt”. In Korea drinken ze dus heel veel en dan voornamelijk Soju en bier. Dat is perfect! Wat is nou een betere date dan een date met een tafel vol heerlijk eten en heerlijke drankjes? Juist, ik kan er ook geen verzinnen, maar ik ben dan ook een échte Bourgondiër.

Dus, Koreaanse Anju it is, en dat deed ik met voornamelijk Koreaanse barbecue recepten. Ik heb de tafel gevuld met:

– Dakbak (kippen tenen)
– Dakkochi (kippen hartjes en maagjes op een stokje)
– Dak Bulgogi (Kippendijen op een stokje)
– Gyeran Mari (Ei roll)
– Crispy kippenhuid
– Tteokbokki (rijstrolletjes in pittige kippen saus)
– Gamja Salad (koreaanse aardappel Salade)
– Kimchi (gefermenteerde groenten)

Natuurlijk werd hierbij de nodige Anju en Cass bier (Koreaans bier) genuttigd. Wat was dit allemaal ontzettend lekker! Lekker lang tafelen en lekkere drankjes erbij, wat wil je nog meer? Het constant glimlachende gezicht tegenover me zei ook genoeg. Ik was geslaagd zei ze, ze was weer even in Korea.

En of dat allemaal wel lekker is die kippentenen, kippenhartjes etc.? Als je zo’n standaard Hollander bent met de levenswijze “wat de boer niet kent..”, dan is dit waarschijnlijk niks voor jou. Als je zo iemand bent als ik die graag alles uitprobeert en niet vies is van iets nieuws of “vreemds” dan is dit écht bizar lekker!

Kip opgehangen boven open vuur

Alhoewel mijn Koreaanse gerechten echt te gruwelijk goed voor woorden waren, moet ik ook rekening houden met de mensen waarbij niet direct het water in de mond loopt en dat allemaal een beetje eng vonden. Dus eigenlijk moest ik van standaard kip een spectakel proberen te maken.

Ik had mijn super toffe Santa Maria grill die mijn neef voor mij gebouwd heeft al even niet gebruikt en dat is zonde, want dat is mijn favoriete grill. Maar als ik daar kippen op het grillrooster leg, hoe tof de grill ook is, dan is dat niet echt speciaal. Maar door de grote bak van de grill, kan je ook prima een wat groter vuurtje stoken, dus besloot ik het grillrooster van de Santa Maria te halen en heb ik kettingen en haken besteld om kippen aan op te hangen.

Ik ging vervolgens naar de poelier en haalde vijf Poussins. Ik nodigde mijn ex uit (wij zijn vrienden) om foto’s en video’s te maken van het hele gebeuren. Toen wij “verkering” hadden had ze mijn fotografie hobby overgenomen en heb ik haar veel geleerd, dus wanneer ik zelf eens op de foto wil dan mag ze komen eten! Goeie deal toch?

De poussins had ik nat gepekeld met nitriet zout en de specerijen uit Magic Smoke Machine van Smack-It Spices. Die zijn eigenlijk bedoeld om op je vuur te gooien en iets extra’s mee te geven aan de rooksmaak, maar vrijwel alle specerijen die hier in zitten, had ik anders zelf toegevoegd aan de pekel. Perfecte pekel specerijen dus. Na de pekel heb ik ze droog gedept en een paar uur laten drogen in de koelkast op een droogrekje. Daarna heb ik ze nog een paar uur in een marinade gezet bestaande uit onder andere Gochujang, Sojasaus, parikapoeder, uienpoeder, knoflookgranulaat, gedroogde koriander, peper en olie.

Hierna heb ik ze opgehangen bij het vuur in de Santa Maria. De totale kooktijd duurde ongeveer 2 uur, waarbij ik de poussins steeds verhangen en gedraaid heb voor een mooie even garing. Ik heb ze ook een aantal keer ingesprayed met olie om te zorgen dat het niet aanbrand, maar wel lekker crispy wordt. Daarna heb ik ze nog even afgegrild boven kooltjes uit het vuur om extra kleur mee te geven.

Wat een ontzettend lekkere kip was dit! Echt een aanrader. De combinatie van de pekel, de marinade, de rook van het open vuur die constant ververst en de indirecte straling van het vuur maakte dit één van de lekkerste kippen die ik ooit op heb! Precies genoeg rooksmaak, sappig tot in de perfectie, krokante huid, echt perfecte kip! Mijn gast was het hier volledig mee eens. Toen de kip op tafel kwam, geen geklets meer. Enkel gesmak, geluid van vleessappen, afkluivende botten en foodgasme geluiden. Mmmm.. Omnomnom.. Pohh.. Soowww.. Hoh.. Oeeehh.. Aaahh.. Hohohoh.. Man man man.. Sjezus..

Natuurlijk hebben we met zijn tweeën niet vijf kippen op. Maar hetgeen wat overbleef heb ik gewoon heerlijk koud gesnacked de dag erna en ook wat “gepulled” voor door een salade.

Gerookte bier kalkoen

Ja en toch hou ik er niet van om maar twee inzendingen te doen.. Daarnaast gebruik ik dit soort battles ook om mezelf te laten zien en dat gaat niet echt met maar twee inzendingen. Dus bedacht ik om eens iets anders te doen dan kip. Ik benaderde Kalkoen.nl om te vragen of ze hierin mee wilde werken en zij stuurde me een Kelly Bronze kalkoen op van 4kg.

Ik heb de kalkoen eerst een nachtje gepekeld. Dit is eenzelfde pekel als ik gebruikt heb voor de gehangen kippetjes. Daarna heb ik de kalkoen gerubt met een mix van diverse kruiden en specerijen zoals paprika, komijn, rozemarijn, knoflook, peper en zout. Voor het rookhout gebruikte ik kersenhout en onder de kalkoen plaatste ik een grote bak met Hertog Jan bier om de kalkoen lekker te stomen. Ik maakte een barbecuesaus van onder andere Hertog Jan bier, totmatensaus en bosbessenjam waarmee ik het laatste half uur de kalkoen heb ingesmeerd.

De borst heb ik gegaard tot 65 graden en de poten tot 74 graden. Perfecte garing, al zeg ik het zelf! De borst is daarmee nog lekker sappig, en omdat de poten donkerder vlees zijn mochten ze ook wat meer hebben. Heerlijk, vol van smaak, sappig en een heerlijk krokant velletje. De rooksmaak was ook precies goed!

Zoals je op de foto’s kan zien is er wel een nadeel van stomen, hierdoor heeft de rub niet echt kunnen settelen tijdens het rookproces. Hierdoor bleef het niet goed zitten toen ik de kalkoen insmeerde met de barbecue saus. Voor de uiteindelijke smaak maakte dat niet zoveel uit, maar het oog wil ook wat natuurlijk.

Eendenborst met Foie Gras

De laatste inzending die ik heb gedaan is een beetje een fancy gerecht. Ik ben gek op Foie Gras. Foie Gras is meestal gemaakt van ganzenlever en heeft een hele specifieke smaak die je niet terug vindt in andere levers, behalve die van eend. De Foie Gras die ik heb gebruikt in dit gerecht is gemaakt van eendenlever, wat in vergelijking met ganzenlever een iets vastere en luchtigere structuur heeft. De vastere structuur helpt wanneer je de lever in de pan bakt, om zijn structuur te behouden. Echter door het luchtige van de lever, wordt de eendenlever wel een stukje kleiner in de pan dan een ganzenlever. Hou hier dus rekening mee bij aankoop van je levers.

De eendenborst heb ik op de huid ingesneden, waarna ik het licht gerookt heb op eiken en beukenhout. Na het roken heb ik de eendenborst op de huidkant gebakken in de skillet in een laagje ganzenvet. Na het bakken heb ik een “pinch” zout er overheen gegooid. De Foie Gras heb ik licht gezout en in een droge pan gebakken. Daarnaast heb ik vijgen gegrild en een sausje gemaakt van vijgen, Port en zwarte Balsamico azijn.

Wat een ontzettend genot was dit zeg! Ik heb zelf het idee dat er meer smaak zit aan de eenden lever dan aan ganzenlever. Het krokant bakken is een moeilijk karweitje want hij valt makkelijk uit elkaar, maar met een beetje liefde heb je een perfecte krokant gebakken eendenlever. Een ganzenlever zou dus nóg moeilijker zijn. De eendenborst was ook tot in de perfectie gegaard, 55 graden, mooi medium en een krokant smaakvol huidje. De saus was echt perfect voor dit gerecht.

2nd place

Uiteindelijk heb ik gekozen om de de Anju en de eendenborst door te laten gaan. De eendenborst kwam niet in de top 5, maar met de Koraanse Anju heb ik de tweede prijs gewonnen in de battle! Je kan niet altijd eerste worden natuurlijk, maar ik was super blij met de tweede prijs. De tweede prijs bestond namelijk uit een Wagyu A5 pakket van The Butchery en wie houdt er nou niet van Wagyu?! De tweede prijs winnen zorgt er ook voor dat ik de volgende keer nóg beter mijn best ga doen natuurlijk, het houdt me scherp.

Tot de volgende battle!

Author

Write A Comment