DE SAPPIGSTE PULLED PORK – SMAAKVOL, SAPPIG ÉN ULTIEM ZACHT

Pulled Pork, wie dat niet lust is een vegetariër. Het lekkere stuk vlees waar pulled pork meestal van gemaakt wordt, is de Boston Butt. Heel raar natuurlijk, want de Boston Butt komt uit de schouder en nek van het varken. Het verhaal erachter is dat de stukken varken vroeger opgeslagen werden in tonnen ron de tijd van de revolutionaire oorlog, en die tonnen noemde ze “Butts”, afkomstig van het Latijnse woord Buttis (wat vat betekend). Maar waarom dan de Boston Butt? Simpel, de snede van het varkensschouder was een specialiteit die in Boston bedacht werd.

In Nederland gebruiken we meestal de procureur, wat enkel uit de varkensnek komt. Dit is heel lekker en in mijn recept maken we pulled pork met procureur. Maar als je echt next level wilt gaan dan kies je voor de Boston Butt. Deze is wel moeilijker te vinden, en een stuk duurder.

Er staan zoveel verschillende recepten online, dat je door de bomen het varken niet meer ziet. Allemaal beloven ze ook, dat hun pulled pork de allerbeste is. Ik kan je vertellen dat ze allemaal liegen, want MIJN pulled pork, is de aller aller beste.. Zonder verbreeks.

Nee maar even serieus. Mijn pulled pork is zó goed, dat je je gezicht er in wilt duwen, voor altijd.

Het is niet eens veel werk, maar je moet er ook wel veel geduld voor hebben. We gaan namelijk roken op de barbecue, en daarna verder met sous vide.

BENODIGDHEDEN EN INGREDIENTEN

  • Procureur
  • Mosterd
  • Rub naar keuze
  • Smoker
  • Sous-vide apparaat
  • Geduld

BEREIDING

Dus, wat heb ik gedaan om deze pulled pork zo lekker te krijgen? Ik had een mooi stuk procureur gehaald bij de Makro van 3kg. Die procureur heb ik opgesplitst in 4 gelijke delen. Dit heb ik gedaan zodat er meer “bark” kan ontstaan, de procureur sneller op temperatuur is, én die stukken beter te handhaven zijn.

Daarna heb ik de stukken ingesmeerd met gele mosterd en royaal bestrooid met een all-purpose rub. Je kan kruiden gebruiken die je wilt, maar voor mij werkt een all-purpose rub op paprika basis prima. Zorg er wel voor dat de rub genoeg zout én suiker bevat.

En nu, gewoon op de smoker leggen. Of je nu een offset smoker hebt, of een kamado, of een barrel smoker, als het maar warmte en rook produceert. 3 uurtjes op 100/110 graden, met hout naar keuze. Ik gebruik Berken, Eiken en Beuken door elkaar.

Daarna, stop je de stukken in een sous vide zak, en laat je ze 48 uur op 73 graden garen. Die tijd, die is belangrijk. Ik had namelijk 1 stuk uit de sous vide gehaald na 30 uur, en die was erg goed. Maar die van 48 uur, was echt veel beter. Nog veel langer lijkt me geen goed idee want dan kan je het denk ik als pap opeten.

Na de sous vide, stop je de pulled pork in een diepe kom of ovenschaal en kan je het met de hand uit elkaar trekken. Nouja, je hoeft eigenlijk niet eens te trekken. Roer er met je vinger doorheen en alles valt netjes uit elkaar. Er zijn géén stukjes die wat taaier zijn dan andere stukken, wat je wel eens hebt als je het volledig op de barbecue bereid. De sap uit de sous vide zak die gooi je er ook bij, gooi die zeker niet weg! Dit brengt extra smaak en juicyness met zich mee.

Guten Appetit.

Author

Write A Comment