GUACACHURRI – EEN GODDELIJKE COMBINATIE TUSSEN GUACAMOLE EN CHIMMICHURRI

Iedereen kent de heerlijke Guacamole saus wel, en steeds meer meat lovers beginnen chimmichurri te kennen. Beide sauzen komen uit het Latijn-Amerikaanse werelddeel en zijn razend populair. Niet voor niets natuurlijk want de sauzen zijn overheerlijk!

Toen ik mee deed aan de #BbqBurgerBattle afgelopen jaar, maakte ik voornamelijk burgers geïnspireerd door landen. Eén van de burgers die ik maakte was de Brazilian burger. Eén van de dingen die de burger echt af maakte was de saus: Texas de Brazil, oftewel Braziliaanse Chimmichurri.

Dit recept is afgeleid van Texas de Brasil, met een paar aanpassingen. De saus kan je prima eten bij je Nachos, maar is ook heerlijk op een burger, of om je reepjes steak in te dippen.

BENODIGDHEDEN

  • snijplank
  • koksmes
  • vijzel (geen vijzel, geen probleem)
  • schaaltje
  • eetlepel
  • vork
  • dessertlepel (om te mengen)

INGREDIËNTEN

  • 30 gr verse peterselie
  • 15 gr verse koriander
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 rode ui 
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 el Rode wijnazijn 
  • 1 citroen
  • 1 tl grof zout, of naar smaak
  • 1/2 el chilivlokken 
  • Olijfolie Extra Vierge
  • Eetrijpe avocado
  • 1 kleine tomaat

BEREIDING

Je begint met het maken van de Chimmichurri, alvorens we er een Guacachurri van gaan maken. We gaan géén keukenmachine gebruiken, want dan wordt het al snel een drapje. Je mag wel een handmaler of een magic bullet gebruiken, zolang je het maar met maten doet. Korte bursts, zodat het zoals eerder gezegd geen drapje wordt. Het allerbeste is gewoon lekker met de hand. Veel van de smaak van de saus heeft ook te maken met de structuur van de saus. De structuur van de saus moet stevig zijn, en een knapperig effect krijgen. Dat krijg je alleen als je de ingrediënten met de hand klein snijd. Het is even wat moeite om de ingrediënten écht klein te snijden, maar het is het zeker waard.

Begin dus met het plukken van de peterselie en koriander, en snij de blaadjes daarna heel klein. Gooi ze daarna in het schaaltje. Gooi de oregano in de vijzel en vijzel het tot het klein is. Je kan dit ook snijden maar dan schiet de oregano alle kanten op. Gooi het daarna in het schaaltje. Snij de rode ui door midden en snij een helft in hele kleine stukjes. Het is belangrijk dit zo klein mogelijk te snijden. Doe dit daarna in het schaaltje erbij. Pak de 3 knoflooktenen, ontvel ze, en snijd ze ook zo klein mogelijk en gooi ze in het schaaltje. Doe de chilivlokken ook in het schaaltje erbij. Snij de citroen door midden en knijp beide helften uit boven het schaaltje tot al het sap eruit is. Voeg nu de rode wijnazijn toe en mix alles goed door elkaar. Voeg nu een beetje olijfolie toe en mix weer door elkaar. Blijf steeds een beetje olijfolie toevoegen en mixen tot de saus de juiste dikte heeft die je wilt. Voeg daarna zout toe. Begin met 1 theelepel, mix en proef. Doe dit tot de perfecte balans is gevonden tussen het zuurtje en het zout.

Nu gaan we er Guacachurri van maken. Snij een tomaat helemaal klein en voeg toe aan de saus. Snij nu een avocado open en lepel het vruchtvlees eruit met een eetlepel. Prak nu de helft van de avocado fijn met een vork en voeg dit toe aan de saus. Mix de saus en kijk of de saus naar wens is. Is de saus nog niet Guaca genoeg, voeg dan nog een beetje avocado toe, tot de saus naar wens is.

Et voilà! Je hebt Guacachurri gemaakt! Heerlijke saus met een bite en vol van smaken. De saus is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je extra smaak aan je saus, maak de saus dan een dag van tevoren zodat alle smaken goed in kunnen trekken en vrij komen. Heb je daar geen tijd voor, maak de saus dan tenminste een uur van tevoren.

Eet smakelijk!

Author

Write A Comment