CHIMMICHURRI VERDE – HEERLIJKE MILDE SAUS VOOR OVER JE STEAK

Chimichurri, één van de meest gemaakte prutjes om samen met je biefstukje te eten. Eén van de makkelijkste manieren om van een normale maaltijd, een Latijn-Amerikaanse maaltijd te maken.

Wat is Chimichurri en waar komt het vandaan? Men vermoedt dat de naam Chimichurri van Jimmy McCurry komt, zeg die naam maar eens snel met een Latijn-Amerikaans accent. Jimmy McCurry was een Ier die zich inzette voor de afhankelijkheid van Argentinië in de 19e eeuw. Volgens de “legende” was hij de eerste die de saus maakte. Veel aannemelijker is dat de naam van het Baskische woord “Tximitxurri” komt, wat “een mix van meerdere dingen” zou betekenen. Vele Baskische individuen vestigden zich in Agrentinië in de 19e eeuw.

Van oudsher bestond Chimichurri alleen uit peterselie en olijfolie. Later is de saus verder uitgebreid met diverse kruiden, en een zuurtje om de saus houdbaar te maken. Er zijn 2 soorten Chimichurri’s. De groene, welke Chimichurri Verde genoemd wordt, en de rode, welke Chimichurri Rojo genoemd wordt. Het verschil tussen de twee is dat de rode versie een stuk meer chili bevat en dus een heel stuk pittiger is.

Vandaag gaan we Chimichurri Verde maken, dus de milde versie.

BENODIGDHEDEN

 • snijplank
 • koksmes
 • vijzel (geen vijzel, geen probleem)
 • schaaltje

INGREDIËNTEN

 • 30 gr verse peterselie (bakje Jumbo)
 • 15 gr verse koriander (bakje Jumbo)
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1/2 rode ui 
 • 3 tenen knoflook 
 • 2 el Rode wijnazijn 
 • 1 citroen
 • 1 tl grof zout, of naar smaak
 • 1/2 el chilivlokken 
 • Olijfolie Extra Vierge, de hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste dikte van de saus

BEREIDING

Er zijn mensen die graag een keukenmachine gebruiken om de saus te maken. Echter krijg je dan al snel een papje, en dat wil je niet. Veel van de smaak van de saus heeft ook te maken met de structuur van de saus. De structuur van de saus moet stevig zijn, en een knapperig effect krijgen. Dat krijg je alleen als je de ingrediënten met de hand klein snijd. Het is even wat moeite om de ingrediënten écht klein te snijden, maar het zeker waard.

Begin dus met het plukken van de peterselie en koriander, en snij de blaadjes daarna heel klein. Gooi ze daarna in het schaaltje. Gooi de oregano in de vijzel en vijzel het tot het klein is. Je kan dit ook snijden maar dan schiet de oregano alle kanten op. Gooi het daarna in het schaaltje. Snij de rode ui door midden en snij een helft in hele kleine stukjes. Het is belangrijk dit zo klein mogelijk te snijden. Doe dit daarna in het schaaltje erbij. Pak de 3 knoflooktenen, ontvel ze, en snijd ze ook zo klein mogelijk en gooi ze in het schaaltje. Doe de chilivlokken ook in het schaaltje erbij. Snij de citroen door midden en knijp beide helften uit boven het schaaltje tot al het sap eruit is. Voeg nu de wijnazijn toe en mix alles goed door elkaar. Voeg nu een beetje olijfolie toe en mix weer door elkaar. Blijf deze stap herhalen tot je de juiste consistentie hebt bereikt. Voeg nu het zout toe. Begin met 1 theelepel, mix en proef. Doe dit tot de perfecte balans is gevonden tussen het zuurtje en het zout.

Et voilà! Je hebt een perfecte Chimichurri gemaakt! Serveer dit bij een lekkere biefstuk. Het liefst bij een biefstuk met wat meer bite, omdat je de meest malse steaks het liefst zonder iets extra’s eet natuurlijk. Chimichurri gaat perfect gepaard met bijvoorbeeld Bavette of Skirt steak.

VARIATIE TIP: Gebruik eens balsamico azijn i.p.v. rode wijn azijn. Lekker!

Eet smakelijk!

Author

Write A Comment