About

RUUD SCHOENMAKERS

MIJN NAAM IS RUUD SCHOENMAKERS. IK BEN EEN ZOGENOEMDE THUISKOK, EEN ENTHOUSIASTELING MET EEN PASSIE VOOR KOKEN ÉN ETEN.

Mijn passie voor voedsel is er ingestampt. Ik kom o.a. uit een Indonesische familie, en in zo’n familie word je van kinds af aan al vetgemest met de lekkerste Indische gerechten door ooms, tantes en oma. Maar ook simpele gerechten als gekookte aardappel met boontjes en kookworst, waren ontzettend smakelijk als mijn oma het klaarmaakte. Ze deed daar iets speciaals mee, en uit nieuwsgierigheid ging ik op een gegeven moment mijn oma helpen in de keuken.

Mijn moeder deed toen ik klein was niet teveel moeite in de keuken, maar ze vond lekker eten wel belangrijk. Ze haalde dus wel vaak lekkere dingen in huis, en ik mocht alles proeven waardoor ik al snel een uitgebreide smaakontwikkeling had. Terwijl andere kinderen weerstand boden tegen verschillende gerechten, wilde ik juist zoveel mogelijk proberen. Toen we thuis een nieuwe keuken lieten zetten, werd de passie voor koken voor mijn moeder aangewakkerd. Samen met haar nichtje begonnen ze de lekkerste Indische gerechten te produceren, en steeds vaker stond ook ik samen met mijn moeder in de keuken om mee te helpen, of te kijken wat ze deed.

Toen ik uiteindelijk op mezelf ging wonen was ik gedwongen om voor mezelf te koken. Alhoewel het dan wel makkelijk is om friet te bakken of een pizza in de oven te doen, kookte ik toch nog geregeld voor mezelf. Wel vaak in grotere hoeveelheden zodat ik voor meer dagen eten had en het lekker kon invriezen. Ik kookte veel lekkers, maar niet super uitgebreid. Het écht lekkere koken deed ik wanneer ik bezoek had. Zo had ik een goeie deal met een thuiskapster. Zij kwam mij knippen, en ik “betaalde” haar met lekker eten en wijn. Met de jaren is mijn passie voor koken gegroeid, en kies ik steeds minder vaak voor de pizza of de friteuse.

Ik merk dat ik periodes heb waarbij ik bepaalde soorten gerechten maak. Daarmee bedoel ik dat ik bijvoorbeeld een periode veel zoetigheden bakte, zoals taarten en koekjes. Ik heb een periode gehad dat ik helemaal into fitfood was, dus maaltijdsalades, shakes en ook vegetarische maaltijden. Op het moment zit ik volledig in het barbecueën en grillen.

Naast het grillen, heb ik ook een passie voor fotografie. Ik probeer mijn gerechten zo mooi mogelijk op de foto te krijgen, en deze plaats ik op mijn instagram. Daardoor heb ik al leuke samenwerkingen gehad met o.a. online vleeshandelaren, kruiden handelaren en schorten makers.

Door mijn instagram heb ik leuke contacten in de barbecue wereld gemaakt met andere enthousiastelingen, waarmee we gezellige chat groepen hebben, bijeenkomsten, en waar andere leuke dingen uit groeien. Daarnaast komen er zelfs barbecue evenementen uit voort waar ik onderdeel van uit mag maken.

Ruud Schoenmakers – 9 mei 2021